Sprawdzony przepis!

Rolada serowa bez pieczenia

Rolada serowa bez pieczenia jest propozycją dla wszystkich, nawet tych, którzy uważają, że mają dwie lewe ręce. Nie wymaga, bowiem specjalnych umiejętności, ani żadnych urządzeń poza mikserem.

rolada serowa bez pieczenia

Rolada wykonana jest z białego sera twarogowego, z dodatkiem herbatników oraz całej masy
orzechów i bakalii. Oczywiście dobór ich jest dowolny i jak ktoś nie lubi jednego ze składników, to może go pominąć, zastępując odpowiednią ilością innego.
Roladę przygotowuje się dość szybko, tylko na konsumpcję trzeba nieco poczekać, ale zapewniam, że warto.



Składniki:
  • 750gtłustego, białego sera
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 paczka herbatników (255g)
  • 3 łyżki galaretki cytrynowej (lub innej)
  • 2 łyżki posiekanej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
  • 4 suszone figi
  • 5 łyżek rodzynek
  • 1 ½ szklanki orzechów (dowolnych)
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki alkoholu

Przygotowujemy wszystkie składniki. Figi trzeba opłukać i pokroić na małe kawałeczki. Czekoladę pokroić w małą kostkę. Herbatniki włożyć do foliowego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta. Orzechy posiekać. Ja użyłam trzech rodzajów orzechów w równych częściach: nerkowców, laskowych i włoskich.










Ser zemleć, a żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Następnie dodać miękkie masło i dalej ucierać. Potem, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce białego sera. Na koniec wlać alkohol.
Galaretkę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody i odstawić.
Masę serowa połączyć z miodem, czekoladą, z dwoma częściami pokruszonych herbatników oraz z dwoma częściami orzechów. Wlać tężejącą galaretkę i wszystko dobrze wymieszać i wstawić na pół godziny do lodówki.



Następnie masę uformować w długi wałek, otoczyć w mieszaninie pozostałych orzechów i herbatników, zawinąć w papier do pieczenia i wstawić ponownie do lodówki, na co najmniej kilka godzin lub do dnia następnego.


Przed podaniem kroić w plastry.