czwartek, 9 lutego 2017

Pieczona karkówka w cebuli

Karkówka jest smacznym mięsem, bardzo wdzięcznym do przygotowania. Osobiście bardzo lubię ją w formie kotletów z grilla lub zapiekaną w piekarniku.


Poniższy przepis jest modyfikacją karkówki pieczonej, w wykonaniu mojej mamy. Przepis na nią, który możecie znaleźć tutaj, cieszył się dotąd dużą popularnością, stąd też nadzieja, że wersja zmodyfikowana również przypadnie wam do gustu.




Składniki (dla 4 osób):

  • 4 grube kotlety z karkówki
  • 4 duże cebule
  • Oliwa do smażenia
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • Bulion lub 2 kostki rosołowe rozpuszczone w wodzie

Kotlety z karkówki solimy, smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i odstawiamy na godziną do lodówki. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki i dzielimy na trzy części.
Pierwszą część wykładamy na spód naczynia do zapiekania, na to układamy dwa kotlety z karkówki i przykrywamy drugą częścią cebuli. Na warstwie cebuli układamy kolejne dwa kotlety, które przykrywamy pozostałą cebulą.
Całość posypujemy przyprawami (dwoma rodzajami papryki) cukrem i pieprzem. Zalewamy bulionem lub wodą z kostkami rosołowymi, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około godziny w temperaturze 200 stopni. Podajemy z ziemniaczkami.

 
 
 
 
 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print