Sprawdzony przepis!

Pasta z wędzonego tuńczyka

Pasta z wędzonej ryby i twarogu jest bardzo pożywna, zdrowa i smaczna, zaś odpowiednio podana zachęci do jedzenia nawet dzieci.


Najważniejsze, że jest prosta w przygotowaniu i niezbyt droga. Nie zajmuje też dużo czasu.




Składniki:
  • 200g twarogu
  • 1 puszka wędzonego tuńczyka w oleju
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Plasterki oliwek do dekoracji
  • Gałązki szczypiorku do dekoracji

Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z sokiem cytrynowym. Dodajemy rozgniecioną rybę z puszki, wraz z olejem oraz przyprawy według uznania.
Pastą smarujemy kawałki pieczywa i gotowe.


Osobiście przygotowałam wersję dla dzieci, by zachęcić domowego niejadka do jedzenia. W tym celu wycięłam nożem z chleba kształty ryb, które po posmarowaniu pastą dodatkowo ozdobiłam, wykonując oko z przekrojonych oliwek, faszerowanych papryką oraz ogon zdobiąc gałązkami szczypioru.

Smacznego!