Sprawdzony przepis!

Risotto z kurczakiem i szparagami

Ryż jak wiadomo daje różne możliwości. Komponuje się zarówno z mięsem, jak i z warzywami, a przygotowane z ryżu, risotto ma wiele zalet. Pozwala pobrudzić tylko jeden garnek, a przy tym daje nieograniczone możliwości w zakresie mieszania składników.


Poniższa propozycja, nie ukrywam została skomponowana specjalnie na akcję szparagową i oprócz szparagów i tytułowego kurczaka zawiera jeszcze kilka warzywnych dodatków.
Może nie jest fotogeniczne, lecz zapewniam, że bardzo smaczne ;)

Składniki:

  • 250g ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • Wiązka zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 1 słoiczek (250ml) grzybów mun
  • 3 łyżki masła
  • Oliwa
  • 100ml białego, wytrawnego wina
  • 500ml wody
  • Sól
  • Pieprz




Zielone szparagi umyć i odciąć (lub odłamać) zdrewniałe końcówki. Szparagi pokroić na kawałki o długości 1,5 centymetra. Cebulę obrać i posiekać. Grzyby mun odsączyć z zalewy i pokroić w paseczki. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie mięso wyciągnąć z patelni na talerz, a na patelni stopić masło i podsmażyć na nim cebulę. Powinna być szklista. Podczas smażenia dodać szparagi i smażyć razem, około 5 minut. Potem dorzucić mięso i smażyć wszystko razem jeszcze kilka minut. Do warzyw wsypać ryż i wlać wino. Dusić do czasu, aż ryż wchłonie wino. Wówczas dodać pokrojone w paseczki grzyby oraz wlać 500ml wody. Mieszać od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Dusić około 20 minut. Pod koniec przyprawić potrawę solą i pieprzem. Gotowe risotto przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut. Podawać na ciepło.