środa, 8 kwietnia 2015

Ślimaczki z ciasta francuskiego na słodko

Jest to prosty deser, do przygotowania w zaledwie pół godziny, pod warunkiem, że korzystamy z gotowego ciasta francuskiego, już rozmrożonego.



Do przełożenia ciasta można użyć czekolady, cynamonu wymieszanego z cukrem lub nawet zwykłego cukru kryształu.



Składniki:
  • 800g opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 łyżki kakao rozpuszczalnego
  • 4 łyżki brązowego cukru

Rozmrożony płat ciasta posypujemy 4 łyżkami kakao oraz brązowym cukrem.


Całość zwijamy w rulon, pomagając sobie folią, w która owinięte było ciasto. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku.


Następnie rulon ciasta kroimy na 1 centymetrowe plasterki, które układamy na wyłożonej papierem blasze.


Całość wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 210 stopni, do lekkiego zrumienienia.



Podajemy na ciepło oraz na zimno.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Lubię takie ślimaczki. To pomysł na szybki i pyszny deserek!

    OdpowiedzUsuń

Print