Sprawdzony przepis!

Zupa krem z batatów z winem

Wczoraj pisałam o pieczonych batatach. Dzisiaj przyszedł czas na gotowane, w postaci ciepłej, pikantnej zupy. Zupa nie nadaje się dla dzieci, z powodu wina, ale też z powodu dużej ilości chilli.






Składniki dla 2 osób:
  • 1 batat
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Bulion z kurczaka lub warzyw
  • Płatki chili
  • Pieprz
  • Sól
  • 150ml różowego wina
  • Posiekana, świeża mięta

Batat obrać i pokroić w kostkę. Obrać i pokroić cebulę oraz ząbek czosnku.


Warzywa włożyć do garnka, posypać płatkami chili i zalać bulionem. Powinno go być tyle, by przykryły warzywa.



Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, Następnie doprawić do smaku solą, ewentualnie pieprzem oraz dolać wino. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 5-10 minut, po czym zmiksować.


Podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można posypać posiekaną, świeżą miętą.

  Smacznego!