Sprawdzony przepis!

4 propozycje kompotu wigilijnego

Kompot z suszu owocowego pity na zakończenie kolacji wigilijnej miał za zadanie usprawnienie procesów trawiennych. Nie stoi jednak na przeszkodzie, aby był także smacznym napojem.


Z kompotem tym od wielu lat mam problem w mojej rodzinie, bo większość nie lubi suszonych śliwek, które ja uwielbiam. Inni nie przepadają za suszem jabłkowym. Dlatego też na przestrzeni lat powstawało kilkanaście różnych kompotów. Poniżej przedstawiam kilka z nich.







Kompot z suszonych śliwek


  • 500g suszonych śliwek
  • 2l wody
  • 3 łyżki cukru
  • skórka z cytryny
  • kawałek cynamonu

Umyte śliwki zalać przegotowaną wodą i namoczyć przez noc. Następnego dnia dodać cukier, cynamon i skórkę cytrynową i gotować około 20 minut.

Kompot z fig i śliwek


  • 250g suszonych śliwek
  • 250g suszonych fig
  • 2l wody
  • 1 szklanka cukru
  • kawałek cynamonu
  • skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny

Owoce umyć i moczyć przez noc, w dwóch osobnych naczyniach. Następnego dnia ugotować, również osobno, z dodatkiem kawałka cynamonu, skórki oraz cukru, podzielonego równo. Po ugotowaniu oba płyny połączyć i wymieszać z sokiem cytrynowym.

Kompot jabłkowo – morelowy


  • 100g suszu z jabłek
  • 250g suszonych moreli
  • 2l wody
  • pół szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny

Suszone morele opłukać, zalać wodą i pozostawić na noc. W osobnym garnku podobnie postąpić z jabłkami. Następnego dnia oba płyny ugotować osobno, z dodatkiem cukru. Następnie przecedzić, dodać soku z cytryny i gotowe.

Kompot mieszany


  • 2 szklanki suszonych owoców (gruszki, śliwki, morele, jabłka, figi)
  • 2l wody
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu
  • goździki
  • kawałek cynamonu
  • kawałek skórki pomarańczowej sok z połowy cytryny

Owoce myjemy i zalewamy wodą na noc. Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem skórki, cynamonu i cukru.
Po ugotowaniu dodajemy miód oraz sok z cytryny.

Życzę smacznej i lekkostrawnej Wigilii!