Sprawdzony przepis!

Muffinki czekoladowo-kawowe z posypką orzechową

Kto nie lubi muffinek? Proste w wykonaniu, a przy tym smaczne i dające się kreować na wiele sposobów.
Dzisiejsze muffinki przybrały odświętną szatę i nabrały mojej ulubionej kawowo-czekoladowej nuty. Takie małe, słodkie co nieco, dobre nie tylko na święta, lecz również na długie, zimowe wieczory.


Składniki:

  • 2 filiżanki maki pszennej
  • ¾ filiżanki cukru
  • ½ filiżanki oliwy
  • ¾ filiżanki naparu kawy
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 50g orzechów włoskich
  • cukier puder do posypania


Uwaga!
Filiżanka, której używałam miała pojemność 200ml




Jajko utrzeć z cukrem. Do utartego jajka dodajemy oliwę, przestudzoną kawę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać, na jednolitą masę.
Czekoladę rozpuścić z masłem i odstawić na bok. Przestudzoną czekoladę dodać do ciasta i wymieszać.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, które napełniamy nieco ponad połowę wysokości.
Z wierzchu posypujemy muffinki posiekanymi orzechami.




Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wsuwamy do niej formę, na 20 minut.



Gotowe muffiny posypujemy cukrem pudrem.